FAQ
Vermoeid? Lees er hier meer over!
Mensen die een oncologische behandeling ondergaan, ervaren vaak verschillende nevenwerkingen. Eén van de meest gerapporteerde is vermoeidheid. Dit kan uw fysiek functioneren in uw dagelijks leven beïnvloeden. Ook gevoelens van angst en depressie en het afnemen van de levenskwaliteit worden vaak opgemerkt. Het is dus heel normaal dat u dit ervaart.
Het goede nieuws is dat u deze klachten zelf kan verminderen. Voor al deze zaken is namelijk aangetoond dat fysiek actief zijn tijdens uw behandeling helpt. Kanker-gerelateerde vermoeidheid verschilt van gewone vermoeidheid doordat deze eerste niet zal verbeteren door te rusten. Integendeel, door inactief te zijn zal uw conditie en spierkracht verminderen en zal elke activiteit die u onderneemt meer energie kosten. Zo zal de vermoeidheid uiteindelijk nog meer toenemen. Dit is de reden waarom het belangrijk is om uw spieren en conditie te blijven trainen tijdens uw behandeling.
Maar hoe moet je daar dan aan beginnen?
Fysiek actief zijn wordt opgedeeld in enerzijds ‘conditietraining’ en anderzijds ‘spierversterkende oefeningen’. Beide zijn van belang om invloed te hebben op uw fysiek en mentaal welzijn tijdens en na uw behandeling.
Conditietraining doe je, zoals het woord duidelijk maakt, om jouw conditie te onderhouden of verbeteren. De intensiteit is hierbij van belang, deze moet namelijk ‘matig intensief’ zijn. Dit is bewegen aan een intensiteit die je hartslag duidelijk verhoogt, je ademhaling doet versnellen en je lichtjes begint te zweten. U kan bijvoorbeeld regelmatig gaan wandelen, wat vaker de fiets nemen, de hond uitlaten, de trap nemen,.. Indien u ernstig vermoeid bent, is het mogelijk dat u uw hartslag al omhoog voelt gaan als u enkele rondjes wandelt in uw tuin.
Er wordt aangeraden wekelijks 3 tot 5x gedurende minstens 30 minuten te bewegen aan deze matige intensiteit. Bij ernstige vermoeidheid kan u die 30 minuten opdelen in blokjes van 10 minuten. Uiteraard is de recuperatie even belangrijk als de inspanning zelf. Gun uw lichaam de nodige rust nadien. Naast deze conditietraining, wordt er gesuggereerd spierversterkende oefeningen te doen. Spieren ondersteunen namelijk uw bewegingen. Voorbeelden hiervan zijn yoga, pilates, groepslessen, in de tuin werken,... Ook thuis kan u enkele simpele oefeningen doen, zoals gaan zitten en rechtstaan op een stoel. Aangeraden wordt om dit 2 tot 3x per week te doen.
Om u voor dit alles op weg te zetten, kan u ons contacteren of naar een kinesitherapeut in uw buurt gaan. Een voorschrift is te verkrijgen via uw specialist of huisarts. Tenslotte is het heel belangrijk om te kiezen voor activiteiten die je leuk vindt! Je kan op zoek gaan naar familie of vrienden die willen meedoen of je helpen motiveren, je kan een stappenteller of een beweegdagboek bijhouden, een bepaald doel nastreven, enzovoort,…
Opgelet! Deze richtlijnen gelden tijdens en na de behandeling, maar het is natuurlijk pas na de behandeling dat je effectief een verbetering zal ervaren. Tijdens de behandeling beweeg je vooral om het verlies van conditie en spierkracht tegen te gaan.
Bijkomende informatie en tips over vermoeidheid en bewegen, hoort u in de video op https://www.uzleuven.be/nl/leuven-kankerinstituut-lki/leven-met-kanker/vermoeidheid.
Ook bent u van harte welkom op infosessies over verschillende thema’s die u kan vinden op https://www.uzleuven.be/nl/leuven-kankerinstituut-lki/informatieve-en-interactieve-sessies.